Europese vissers dreigen de haven van Calais te blokkeren bij een no deal-Brexit.
EU-landen zouden geen toegang meer krijgen tot Britse viswateren als de onderhandelaars er niet in slagen om een handelsovereenkomst te sluiten.
Franse, Belgische en Nederlandse vissers zouden als tegenreactie willen voorkomen dat veerboten met Britse goederen aanmeren in Calais, waarschuwt het hoofd van het visserijcomité van Normandië.
Europese vissers dreigen de haven van Calais te blokkeren en veerboten te stoppen die Britse goederen naar de Europese Unie brengen als ze volgend jaar niet meer mogen vissen in Britse wateren.
Frankrijk, België en Nederland zouden de zwaarst getroffen EU-lidstaten zijn als er, voor het verstrijken van de Brexit-overgangsperiode, geen nieuwe handelsovereenkomst wordt gesloten met de Britse regering van Boris Johnson. Per 1 januari zouden de vissers dan per direct hun toegang tot Britse wateren verliezen.
Dimitri Rogoff, het hoofd van het regionale visserscommité in Normandië, waarschuwt dat Franse vissers, als het bovenstaande scenario werkelijkheid wordt, veerboten met Britse goederen zullen proberen tegen te houden als ze in Calais aan willen meren. Daarmee snijden ze de belangrijkste handelsroute van het Verenigd Koninkrijk naar zijn grootste handelspartner af.
“Als onze visgronden ons worden ontnomen, zullen we niet met lede ogen toekijken hoe de Britten de Franse markt bevoorraden”, zei hij tegen de Franse radiozender France Info, meldt The Times of London. “We zullen dan de veerboten blokkeren die deze bevoorrading verzorgen. Daarover zijn wij duidelijk en vastberaden.”
Hij vertelde de radiozender dat hij verwacht dat Nederlandse en Belgische vissers hetzelfde zullen doen. Dat is opnieuw een aanwijzing dat een no deal-Brexit zou kunnen leiden tot ongekende chaos in het Engelse Kanaal.
Rogoff reageerde in het interview op het nieuws dat de Britse regering van plan is om de Britse marine de bevoegdheid te geven om Europese vissers te arresteren en hun boten in beslag te nemen als zij illegaal de Britse wateren betreden na een mogelijk no deal-Brexit.
VK wil tachtig meter lange marineschepen inzetten
De Britse Royal Navy is van plan om vier schepen van tachtig meter lang in te zetten om het Britse territorium, dat tot 200 zeemijlen van de kust af ligt, te controleren als er geen handelsovereenkomst wordt bereikt. De marinepolitie zal gemachtigd worden om bij Europese schepen aan boord te gaan en hun bemanningen te arresteren.
Rogoff zei: "Lang geleden was dit een realiteit en we hoopten het nooit meer terug te zien in Europa, een unie die juist gericht is op het delen van middelen... Dat het Verenigd Koninkrijk besloten heeft om te vertrekken is tot daaraan toe, maar dat ze nu oorlogsschepen willen sturen is onvoorstelbaar."
Een lid van de partij van president Macron zei in reactie op het nieuws dat de Franse regering zou moet stoppen met de screening van boten op migranten die het Engelse Kanaal proberen over te steken om het Verenigd Koninkrijk te bereiken.
"Frankrijk moet onmiddellijk stoppen met het monitoren van migranten die op weg zijn naar Groot-Brittannië. Laat de Britten het maar zelf uitvogelen", zei de Franse politicus Jean-Pierre Pont tegen Delta FM. "Hun oorlogsschepen worden dan tenminste voor iets nuttigs gebruikt, in plaats van op onze vissers te schieten."
Visserij draagt slechts 0,1 procent bij aan de Britse economie
De visserij is een van de twee kwesties waarover de Britse en EU-onderhandelaars nog een compromis proberen te bereiken in hun pogingen om voor het einde van het jaar een handelsovereenkomst te sluiten.
Met ongeveer 0,1 procent is de bijdrage van de visserijsector aan de Britse economie verwaarloosbaar. Maar de sector speelde een belangrijke rol in de emotionele 'Take Back Control'-boodschap van de Brexit-campagne. Veel Britse vissers geloven dat de sector de laatste jaren zo gekrompen is door het Britse lidmaatschap van de EU.
De Britse en EU-onderhandelaars kunnen het tot nu toe niet eens worden over het percentage van in Britse wateren gevangen vis dat Europese vissers zouden mogen houden, als het VK definitief de EU verlaten heeft.
Ook is er nog geen overeenstemming over hoelang de overgangsperiode voor deze nieuwe regelingen zou moeten zijn. De meeste vis die door Britse vissers in de Britse wateren wordt gevangen, wordt naar Europa geëxporteerd, terwijl ongeveer twee derde van de in Groot-Brittannië gegeten vis wordt geïmporteerd.
Lees meer over de Brexit:
- Waarom de valutamarkt denkt dat Boris Johnson een no deal-Brexit op het laatste moment toch niet aandurft
- Boris Johnson acht een no deal-Brexit nog steeds het meest waarschijnlijk, maar onderhandelingen met de EU gaan door
- Biden zet Amerikaanse handelsdeal met VK in de ijskast, terwijl er ‘nog 36 uur te gaan zijn’ voor Brexit-deal met EU